Terug

Speurneuzen in actie

 

Bij het zoeken naar vermiste personen wordt de mens hard met de neus op de feiten gedrukt. De eigen zintuigen schieten te kort.

Het enorme reukvermogen van de hond is voor de mens dan ook van onschatbare waarde. Als het vinden van vermiste personen alleen

van de mens zou afhangen zouden resultaten langer of zelfs helemaal uitblijven.

 

 

Waterzoekactie Oudenaarde in BelgiŽ

 

 

Hun reukvermogen, buitdrift en werklust maken honden bijzonder geschikt voor het opsporen van vermiste personen.

De stichting K9 Zoekhonden Menselijke Geur (K9 Search Dogs Human Scent) heeft zich dan ook gespecialiseerd in het opleiden van geleiders en honden met als doel hen in te zetten bij calamiteiten. De K9-hondengeleiders zijn vrijwilligers. Zij zijn bereid om, samen met hun hond, bijstand te verlenen in de zoektocht naar vermiste personen.K9-teams werken professioneel: hond en baas zijn gecertificeerd en trainen intensief in realistische oefensituaties.Inzetten vinden plaats in samenwerking met of op verzoek van politie, brandweer of derden. De stichting heeft eigen inzetleiders.Bij een vermissing in een bepaald gebied zoals bijvoorbeeld heide- of bosgebied, te water of na een explosie, instorting of aardbeving, K9-teams zijn nationaal en internationaal inzetbaar.

 

 GolcŁk, Turkije (augustus 1999)

 

Bondgenootschap baas en hond

 

Door de wijze van opleiden ontstaat een hechte band tussen baas en hond. Hierdoor is de hond bereid om zich in moeilijke en zelfs gevaarlijke omstandigheden te begeven. Tijdens trainingen brengt de geleider de hond in de meest vreemde situaties. Zo leert de hond zijn weg te zoeken op grof puin, op het water en aan de waterkant, in grote vlaktes en in heuvelachtige gebieden. Hij leert slooppanden, donkere kelders, fabrieken maar ook kantoorgebouwen af te zoeken naar levende slachtoffers.

Hij leert zelfstandig te werken, zijn eigen neus te volgen en hoe hij zijn baas kan waarschuwen.Zů wordt de hond voorbereid op zijn werk!

De geleider leert zijn hond te lezen; hij leert het gedrag van de hond juist te interpreteren en geeft de hond zonodig steun. Theorielessen en praktijksimulaties bereiden de geleider voor op zijn taak. Kortom, door menselijk denkvermogen te combineren met de scherpe zintuigen van de hond wordt het beste resultaat behaald.

 

 

Training Lomme Frankrijk

 

 

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

 

Het werken voor de stichting gebeurt op vrijwillige basis, maar is zeker niet vrijblijvend. Er worden hoge eisen gesteld aan de inzetbaarheid van de teams. Een K9-team moet onder moeilijke en primitieve omstandigheden kunnen functioneren. Geleider en hond worden getoetst vůůr zij in de praktijk worden ingezet.

 

Na een oproep kan een K9-team binnen een uur onderweg zijn.

Van iedere inzet wordt een specifiek verslag gemaakt.

 

Trainingskampen en uitwisselingsprojecten met (inter-)nationale reddingshondengroepen vergroten vervolgens de praktijkervaring van zowel hond als geleider.

 

Opleiding hond:

-   appŤl

-   behendigheid

-   speuren

-   sociale vaardigheden

-   vlaktezoeken

-   puinzoeken

-   waterzoeken

                                                            -   gebouwen doorzoeken

 

 Certificaten:

-   Verkeers Zekere Hond

-   KNPV Reddingshond van
  de Koninklijke Nederlandse
  Politiehonden Vereniging

-   K9 Praktijkinzet diploma

 

 

       Opleiding geleider:
                       

-      hondengedrag

-      geurtheoriŽn

-      communicatie

-      kaart- en kompas lezen

-      kennis van instortingen

-      touwwerk

       abseilen

-      survival

-      reddingstechnieken

                                                        -      EHBO

 

 

Elke steun is welkom

 

De kracht van de stichting ligt in het enthousiasme en de inzet van de aangesloten vrijwilligers. Zij maken het werk van de stichting mogelijk, namelijk hulp bieden bij de zoektocht naar vermiste personen. Maar alleen enthousiasme en een grote inzet zijn niet voldoende. De K9-teams moeten worden uitgerust met onder andere veiligheidskleding, reddingsmaterialen, kennels en verbindingsmiddelen. Ook verzekeringen moeten worden afgesloten. Dit alles kost veel geld, geld wat de vrijwilligers niet alleen kunnen opbrengen. De stichting is daarom ook gebaat bij materiŽle- of financiŽle hulp van mensen die de stichting een warm hart toedragen. Voor informatie daarover mail ons sponsoring

 

Waterzoekactie Lovendegem BelgiŽ